Skepptuna Hembygdsförening

Vi jobbar för att värna om kulturen i vår bygd

OM OSS

Föreningens huvuduppgift är att bevara bygdens kultur, detta gör vi genom vårt museum och torpet Poland samt att vi inventerar torp och gamla byggnader.

Vi deltar med en grupp i forskningen om Långhundraleden.

Skepptuna socken har medeltida ursprung.

Skepptuna Hembygdsförening erbjuder enskilda som grupper ett utflyktsmål !

Vi har ett bygdemuseum med 1000 föremål i miljöer som:

Skolsal, bibliotek, skrädderi,plåt- slageri, bageri, skomakeri, och en bostad med drängkammare samt en Lanthandel. 

Museet är inrett i två flyglar till Prästgården och en lada intill.

Här finns allt från gamla jordbruksredskap till brandförsvars material, det sistnämnda från den tid då vi hade eget brandförsvar. En klenod som åter kom 2007 är en gammal brandbil.

Brandbilen från 1963 en International som mullrar rart med sin V8 motor. Bilen har tjänstgjort i Skepptuna Brandförsvar som då var en brandkår bestående av frivilliga från orten. Utöver nämnda bil fanns även en mindre bil en Cheva med fyrhjulsdrift något nyare modell.

Den första november 2010  kl 15:00 infann sig Internationalen vid Bilprovningen i Märsta för besiktning. Bilen klarade besiktningen galant utan anmärkning. Bilen har under 2010 renoverats av Henrik Jansson Slumsta som gjort detta ideellt materialkostnaderna uppgick till 6500 kr. Till våren och sommaren kommer bilen att rulla till olika träffar med Lennart Andersson bakom ratten, allt blir som förr. Vår bil är i mycket bra skick och har gått endast 1700 mil. Veteranbilsförsäkring kostar oss 660 kr om året och bilen är skattebefriad och skall besiktigas var annat år.

 

Vi arrangerar även visning och guidning av Skepptuna Kyrka

Den äldsta delen är från 1100-talet. På 1300-talet byggdes koret tidigare fanns en så kallad Absid. På 1300-1400-talet gjordes stora förändringar något som vittnar om att Skepptuna då en rik ort. Detta berodde till stor del på att en segelled från nuvarande Vaxholm till Övre Föret vid Uppsala (västra Aros) gick här förbi. Mot Östersjön gick ett flertal leder men till Uppsala endast en.
Tornet har alltid funnits men ej så mäktigt som nuvarande, det först tornet tror man användes till försvarsborg. Man kan tydligt se ombyggnaden av tornet då den gamla delen är av gråsten och den senare av slaget rödtegel.
Det nuvarande tornet är en exakt kopia av tornen på Uppsala Domkyrka innan de byggdes om.
I dag saknas det ståtliga helgonskåpet som en gång funnits i kyrkan , det såldes 1869 till Statens Historiska museum för 25 riksdaler.
Altarskåpet är tillverkat i Brüssel i den berömda mästaren Jan Bormans verkstad, stort och mäktigt med guldförgyllda sniderier.

Pris 

Visning och guidning av museet
20 kronor/person
 
Visning/guidning museum och kyrka
30 kronor/person

Vi har även kaffeservering, beställes vid bokning

Bokning eller förfrågan görs

Eje Erixsson   0709 22 85 37

E-post [email protected]

Anne Rosten Andersson     08- 512 99 052   eller  073 156 11 99

E-post: [email protected]

 

Skepptuna Hembygdsförening
verkar för hembygdens bevarande och ansvarar för följande byggnader.

 


* Prästgårdslänan
och ”ladan i kröken”
(lokaler för vårt bygdemuseum)
* Polandstorpet
(Kyrkans torp som vi förvaltar) 

Vi välkomnar alla till våra evenemang och våra gamla byggnader.

 

 

Mycket roligt hittar man när man surfar på nätet. Här lite fynd från Skepptuna, lånat av Historiska Museét. Bild på en sigillstamp som hittades i prästgården nån gång under medeltiden.

En enkel skafthålsyxa av grönsten hittad vid Espesta.

En kyrkklocka som är daterat ca 1690

Den här är lite häftig, en kollekthåv från ca 1600 som gavs i gåva till museét 1908. Gjort i gulgrått siden med broderier i silver och guld.

Detta är en klenod från 1500 talet. Ett täcke gjort i blått, rött och grönt vadmal. Intarsiabroderi med djurmotiv. Den ble givit som en gåva 1868.

En karta över seminghundra härrad år 1903

Välkommen

Välkommen till skepptuna.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)